En babyshower kan vara mycket glamourös, men den kan också vara motsatsen. Det viktiga är att den blivande mamman har möjligheten att bli firad, för efter förlossningen kommer allt att handla om barnet.

Babyshowers är en ganska ny företeelse i Sverige, men det är inte konstigt att de blivit populära så snabbt. De är ett bra tillfälle att fira den blivande mamman och låta henne stå i centrum, för som alla vet kommer det inte att vara så när barnet har fötts. Och även om vi är ganska jämställda i Sverige så är det kvinnorna som gör mest i de allra flesta heterosexuella relationer. Så låt kvinnan stå i centrum, verkar många resonera.

Att babyshowers har blivit populära i Sverige beror kanske delvis också på att handlarna snabbt hakade på, och började importera presenter och dekorationer för babyshowers. Prylar till en babyshower finns att köpa på http://www.calligraphen.se/sv/artiklar/baby-shower-2/dekorationer/index.html. Man tävlar också i att göra tårtor till babyshowers i programmet Dessertmästarna på Kanal 5, berättar en av deltagarna.

Det har också blivit vanligare med babyshowers för pappor, men denna trend har än så länge inte tagit sig över Atlanten, snart kommer dock att kunna köpa t-shirts med texten ”Baby Daddy” även i vårt avlånga land.

Olika typer av babyshowers

Hur kan då en babyshower se ut? Väldigt olika, är svaret. Beyoncés babyshower, när hon väntade tvillingar, kan man läsa om här. Föga förvånande var den på en nivå som få svenskar kommer upp i.

Men svenskar kan också ha babyshowers som går utöver det vanliga. Så här såg det ut när den svenska videobloggaren Helen Torsgården blev överraskad med en babyshower av sina väninnor.

Men en babyshower kan också vara en överraskning på andra sätt. Sydsvenskan berättar om en kvinna som fick läggas in på kvinnokliniken i Malmö. Problemet var att hon hade bestämt tid för sin babyshower, och flera av hennes vänner hade redan bokat sina resor. Då erbjöds hon att hålla sin babyshower på kvinnokliniken, istället för att åka hem över dagen.