Chips ur påseHar du någon i din familj som är laktosallergiker, eller kanske allergisk mot mjölkprotein? Ta i så fall en extra titt på chipspåsarna före helgens ”Mello”. Det kan vara så att de innehåller mjölk, fast det inte står på innehållsförteckningen.

Estrella, som tillverkar snacks av olika slag, har återkallat 264 lådor med 275g-påsar pepparchips. Anledningen till detta är att en kryddblandning som innehåller mjölkprotein har blandats in av misstag, och eftersom det skett av misstag finns ingen information om detta på påsarna. Påsar med tidkod F02 03.30.00-05.30.00 och bäst före-datum 24 juli 2017 har den felaktiga kryddblandningen, skriver DN. Snackstillverkaren kommer att ersätta konsumenter som har köpt de felaktiga påsarna, och som vill ha ersättning.

Andra livsmedel som återkallats

Detta är inte första gången som Estrella återkallar chips. 2016 återkallades Västkustchips gräddfil och lök i 180g-påsar. Den gången var det inte omsorg om allergiker som stod bakom återkallandet. Någonting hade gått fel under tillverkningen, och det fanns risk för att det skulle finnas vassa metallföremål i påsarna. Företaget har också återkallat jordnötsringar, eftersom de innehåller kornmjöl och det fanns förhöjda halter av ett mögelgift i vissa partier av mjölet. Giftet i fråga heter Ochratoxin A, och det var Lantmännen som hade hittat höga halter av det i sitt mjöl. Mjölet hade även sålts i handeln, och den som hade köpt en påse kunde få ersättning från Lantmännen. Ochratoxin A kan bildas vid lagring av spannmål, baljväxter eller vin. Även tunnbröd från Fazer som innehöll kornmjöl återkallades.

Ibland återkallas livsmedel för att det är för hög halt av vissa ämnen, som i mindre mängder är nyttiga. Semper återkallade nyligen Miniringar med majs och med morot, eftersom dessa förpackningar innehöll för hög halt av vitamin B1. Den höga halten gjorde dock att ringarna inte smakade gott, så risken att äta för många bedömdes vara minimal.