Norra Sverige upplever nu en veritabel leklands-boom. Det kanske är överdrivet att tala om att barnfamiljer är den nya järnmalmen, men nog lockar de många besökare, i alla fall på vissa orter.

En del av landet där det tycks finnas extra många lekland är Norrland. På många orter i norra Sverige har det öppnat lekland de senaste åren, och i flera kommuner finns det nu mer än ett lekland. Varför är det så?

Umeå kommun har i några år haft ett lekland i Brännland, beläget ungefär en mil väster om centralorten. Nu har detta lekland flyttat till mer centralt belägna lokaler, i stadsdelen Ersboda. När det nya leklandet öppnade, 17 februari ringlade köerna långa, skriver VK.se. Det nya leklandet har en yta på 4000 kvadratmeter, och är därmed dubbelt så stort som det gamla. Chef för leklandet är Cecilia Öhman, som själv har besökt attraktionen med sina barn innan hon utsågs till chef. Hon har haft ett flertal andra jobb tidigare, bl.a. i kiosk och i godisbutik, något som kanske också uppskattas av leklandets unga besökare. Totalt har leklandet fyra heltidsanställda, och ett tjugotal extrananställda, berättar chefen för Affärsliv24.

Leos lekland, den kedja i vilken det nyöppnade leklandet i Ersboda ingår, finns även i Luleå, Sundsvall, Skellefteå och på många orter i södra Sverige.

Oberoende i BodenAirhockey på lekland

Alla lekland ingår dock inte i kedjor, det finns de som driver sina anläggningar på egen hand. En av dessa är Robin Nordberg i Boden, en kommun som satsar för att få fler att flytta dit. Leklandet i Luleå har tjänat som inspiration för Boden Fun House, och Nordberg hoppas att en del av de familjer som tidigare har åkt till Luelå nu ska komma till hans lekland istället.

När Boden Fun House öppnar är i dagsläget inte klart. Tills vidare får man nöja sig med den här intervjun med Robin Nordberg.