Något som blir en allt vanligare syn runt om i landet är leklanden dit föräldrar kan ta sina barn för lek i form av hopp och skoj vilket både ger träning och social samvaro, men alla som någon gång besökt ett sådant lekland har säkerligen reagerat över den höga ljudnivån som ofta råder här – och är man gravid ska man undvika buller för det kan nämligen skada barnets framtida hörsel.

”Leklanden i Sverige är en lysande affärsidé. Fråga bara alla småbarnsföräldrar som pumpar in pengar i industrin.” läs hela artikeln här.

Som citatet ovan berättar om så är lekland något som blir allt vanligare i Sverige och företagen som håller i dessa tjänar gott med pengar på familjerna som tar sina barn hit. Men hur bra är det egentligen att vistas i dessa miljöer? Alla som någon gång vistats på ett lekland är nog medvetna om hur snabbt ljudnivåerna skjuter i höjden – ibland så mycket att decibel-nivåerna blir rent av skadliga så att man riskerar att drabbas av olika hörselproblem.

Barn och gravida påverkas negativt av buller

Det finns en rad olika orsaker till varför barn och vuxna drabbad av nedsatt hörsel, varav de flesta finns listade hos Audika på sidan https://www.audika.se/nedsatt-horsel/din-horsel/orsaker-till-nedsatt-horsel/. Men ny forskning visar även att barn till kvinnor som under graviditeten vistats en längre tid i bullriga miljöer löper stor risk att drabbas av hörselskador av olika slag, vilket bland annat Västerbottens-Kuriren skriver om. Därför kan det vara bra för gravida kvinnor att undvika att spendera en längre tid på platser med höga ljudnivåer för att minimera denna risk – till exempel att inte uppehålla sig längre än nödvändigt på barnens favoritplats: leklanden. Något som Norrköpings Tidningar skriver om är till exempel hur man vid en mätning på ett av deras lekland nått närmare 85 decibel – och det är gränser för hur högt det får vara inom industrin vilket säger en hel del om hur skadligt ljudet på leklandet kan vara, speciellt för personalen som arbetar här.