Ditt barn tycker säkert att du är den mest ritbegåvade människan i världen. Själv tittar du ner på dina streckgubbar och undrar varför barnet tycker den där ”8-katten” med morrhår blev jättefin. Är det inte underbart att man får så mycket bekräftelse från sitt barn? Att sitta och pyssla med sitt barn kräver inga avancerade kunskaper. Varför inte ägna den där regniga söndagen åt att sy lite dockkläder?

Den där känslan av att titta in i ett dockhus är något man nog själv inte växer ifrån, egentligen. Därför behöver du nog inte övertygas särskilt länge om att det kan vara en mycket mysig sysselsättning under helgen att designa och sy små kläder till dockorna. Huset behöver inte vara något avancerat, kanske räcker det med att inreda den nedersta våningen i garderoben? På https://www.rosahuset.com/kategori/Barntrika hittar du underbara trikåtyger perfekta för att engagera ditt barn med gulliga tyger och mönster.

Att sy skapar harmoni och starka band

Ni vet de där söta små dockhusen med riktigt hantverksmässiga arbeten? Där varje liten pianotangent är omsorgsfullt bearbetad, varje miniatyrtavla har vackra ramar och där små spetsdukar pryder borden? Och de små dockorna med söta sjalar, klänningar och skjortor sitter kring ett litet bord i miniformat. Det finns all anledning till att älska dockhus, och massor med inspirerande reportage. Att sy tillsammans med ditt barn bjuder in er till en magisk tillvaro av inspiration, och självklart stärker det banden mellan er.

Att barn är små människor i en vuxens värld kanske är en av förklaringarna till varför barnen älskar dessa små världar. Det är ju helt enkelt ett sätt för dem att för en gångs skull få titta ner, vara större, arrangera själv. Här i dockhusens värld uppstår konflikter, ärenden, drömmar, som barnet själv får styra över.

Fördelen med att sy dockkläder (och dukar och möbelkläder) är att det inte krävs särskilt mycket sykunskaper, du behöver knappt en symaskin. Barnet kan vara med och bestämma tyger och på så sätt skapar ni så mysiga stunder som ingen av er kommer glömma. I Yle kan du läsa om hur man kan göra små krukväxter i miniatyr av lite tejp! Här kan du beställa boken Jag kan sy dockkläder där du hittar bra mönster för dessa små sagofigurer i miniatyr.